Boek

 

Bekijk de foto's van de boekvoorstelling op zaterdag 6 mei 2017

 

Een ramp zonder voorgaande was het, de brand in de Brusselse Innovation op 22 mei 1967. Er vielen 251 doden en 62 gewonden. Toen het grootwarenhuis in de Brusselse Nieuwstraat uitbrandde, waren er naar schatting een duizendtal mensen aanwezig in het gebouw. Op basis van onderzoek in de archieven en gesprekken met experts en ooggetuigen van toen reconstrueert historicus Siegfried Evens deze grote ramp.

Vijftig jaar na de feiten wordt zo eindelijk voor het eerst duidelijk hoe de brand is kunnen ontstaan en welke factoren er toe hebben bijgedragen dat het uitgroeide tot één van de meest omvangrijke en dodelijke inferno's die België ooit kende. Ook de vraag wat de brand heeft betekend op politiek en maatschappelijk vlak komt aan bod.

De vele foto's en kaartjes maken van het boek een schitterend tijdsdocument.

 

Het boek bestaat uit 3 grote delen:

- Het verhaal van grootwarenhuis 'A l'Innovation' van haar ontstaan tot aan de brand

- De brand zelf

- De impact van de brand

 

Er wordt zo ingegaan op het ontstaan en de bloei van het grootwarenhuis, de chronologie van de ramp, de politieke en journalistieke belangstelling, de rouwplechtigheid, de solidariteit, de geruchten over een communistische aanslag, de financiële compensaties voor slachtoffers, de verzekeringen, de aanleiding en oorzaken van de ramp, de gevolgen voor de wetgeving en de organisatie van hulpverlening en de consequenties voor het grootwarenhuis zelf.

 

Naast het rigoreus onderzoek van talloze archiefdocumenten, waaronder het unieke gerechtsdossier, worden ook 16 getuigen en 2 experts aan het woord gelaten:

Copyright @ 2017 Siegfried Evens All Rights Reserved